BÖCKER

SKRÄDDAT FÖR HERRSKAP, Emma Severinsson

Skräddat för herrskap, Emma Severinsson

Skräddat för herrskap inbjuds läsaren till Svaneholms slott och dess modehistoria. Emma Severinsson, fil. dr i historia och lektor i modevetenskap, guidar bland detaljrika dräkter och intressanta minnes- och dagboksanteckningar. Fotografen Helene Toresdotter har fångat bokens dräkter i naturligt dagsljus på slottet. Boken ges ut i samarbete med Svaneholms museum.

DET ARTONDE LEJONET, Alexej Smirnov

Det artonde lejonet, Alexej Smirnov

Det artonde lejonet kombinerar Alexej Smirnov fakta med berättarglädje. Under 1990-talet när det kalla kriget går mot sitt slut upptäcks en sjunken ubåt utanför Ölands södra udde. Dykning till vraket förbjuds, men dess mässingsbeteckningar väcker frågor. Vad var ubåtens last och varför befann den sig på svenskt territorium? Berättelsen går via andra världskrigets svenska ”ryssläger”, korrupta spioner och skrupellösa konstsamlare. 

CAMBIOSPELET, Lars H Johansson

Cambiospelet, Lars H Johansson

Historia och spänning vävs samman i debutromanen Cambiospelet av prästen Lars H Johansson. Prästsonen Måns Zapff bor i Svedala kyrkby men drömmer sig bort och låter sig värvas till husar vid Mörners husarregemente i Malmö. Det är oroliga tider och Måns dras in i en rad avgörande skeenden som kulminerar med striderna mot Napoleons trupper i Leipzig 1813. Samtidigt försöker han lösa en mordgåta, ovetandes om det damoklessvärd som hänger över honom och familjen.

OFFICERSMÄSSEN, Mats Ekdahl

Officersmässen, Mats Ekdahl

De gamla svenska officersmässarna är unika kulturskatter. De var en viktig del av den militära kulturen. I den här boken förmedlas känslan från en tid när Sverige var en av världens ledande försvarsmakter och varför det var så roligt att gå på officersmässen då. Mässen var ett andra hem, ett älskat tillhåll och dessutom viktig för hela officersidentiteten. Här debatterade man moral och anda och man åt och drack gott – och inte minst lärde man sig vett & etikett och hur man ska uppföra sig mot varandra. 

PÅ UPPTÄCKTSFÄRD I KYRKORNAS VÄRLD, Sven Rosborn

På upptäcktsfärd i kyrkornas värld, Sven Rosborn

Författaren Sven Rosborn har hela sitt vuxna liv arbetat med vårt kulturarv, både som kulturhistoriker, arkeolog och museichef på Malmö muséer och som forskningschef på Fotevikens museum. Speciellt har vårt nordiska kristna kulturarv legat honom varmt om hjärtat. Sven Rosborn har haft förmånen att under sitt liv besöka hundratals medeltidskyrkor i hela Sverige. För flera år sedan började han insamla fakta till denna populärvetenskapliga bok. Boken är tänkt att vara en inspirations- och kunskapsbok för en intresserad allmänhet, men också för studiecirklar runt om i Sverige där man kan lyfta fram och fokusera på sin egen hembygds kyrka. Läsaren får ta del av ett spännande och intressant tidsperspektiv, där nutid och dåtid möts.

ROSLÄTT – CORPS DE LOGI UNDER 500 ÅR, Sven Rosborn, Kerstin Vikner

Roslätt Corps de logi under 500 år, Sven Rosburn mfl

Roslätt, en herrgård belägen i det vackra skånska backlandskapet, omgärdat av hundraåriga ekar och bokar, likt vaktposter står de kvar i landskapet som en påminnelse om forna tiders hedar och skogar. Familjen Thott förvärvade Roslätt 1737 och förblev ägare till herrgården ända fram till vår tid. 1793 står den nybyggda herrgården klar. Uppförd enligt den skånska adelns privatarkitekt Adolf Fredrik Barnekows ritningar. På markerna i Bökeberg har det jagats sedan urminnestider. Här har kungligheter, länsherrar och bönder beskattat viltstammarna genom århundradena. Ansvarstagande godsägare har även ägnat sig åt artfrämjande viltvård. Detta är den första i en bokserie om anonyma herrgårdar i Skåne.

Rulla till toppen